fbpx Skip to main content
bba financediploma generalNews

Matlamat Peribadi Menggunakan SMART Goals

By February 15, 2021No Comments

Definisi “Matlamat” adalah apa sahaja yang diinginkan oleh pelajar dan “peribadi” merujuk kepada apa sahaja yang khusus untuk diri anda. Pensyarah, guru dan ibu bapa berperanan besar dalam membantu pelajar mencapai matlamat ini.

Kehidupan di kolej sememangnya mencabar terutama sekali dalam kontek norma baru pendidikan, cara baru pengedalian Pengajaran & Pembelajaran dan cara memperluas pengalaman pelajar dalam kelas. Namun dengan semua cabaran baru ini, penting juga untuk mengembangkan kemahiran yang anda perlukan untuk mengatasi tekanan, jadual yang sibuk dan tarikh akhir penghantaran tugasan yang mendatang.

Mempelajari cara menetapkan matlamat yang realistik dan produktif untuk diri anda sepanjang setiap penggal dapat membantu anda mengikuti perkembangan dan memanfaatkan sepenuhnya pendidikan anda.

SET S.M.A.R.T. GOALS

Antara perkara yang paling penting untuk menetapkan matlamat semasa pelajar berada di Kolej adalah matlamat dapat di berbeza, boleh dicapai, dan bermanfaat untuk membuat pelajar terus maju. Sebelum pelajar menetapkan matlamat utama untuk diri sendiri, cubalah memastikannya matlamat anda memenuhi kriteria berikut.

Specific – Khusus – Ketahui dengan tepat apa yang perlu anda capai dan apa yang anda harapkan untuk memperolehnya, sama ada hanya menyelesaikan kertas kerja, menulis pernyataan peribadi untuk permohonan biasiswa atau menyelesaikan beberapa penyelidikan untuk projek yang lebih besar.

Measurable – Boleh diukur – Pastikan anda dapat menilai dengan mudah sama ada matlamat anda tercapai atau tidak dan betapa beruntungnya bagi anda.

Achievable – Dapat dicapai – Bersikap realistik semasa menetapkan matlamat. Ini dapat membantu anda mengelakkan tarikh akhir yang hilang dan ketinggalan, serta memberikan gambaran lebih tepat mengenai berapa banyak masa yang anda ada untuk peruntukan dalam tugas lain sepanjang minggu.

Results – Berfokus pada Hasil – Mempunyai hasil yang sangat jelas dan jelas untuk mencapai tujuan anda, dan berperanan meningkatkan keyakinan diri.

Time-Bound –Terikat dengan masa – Tetapkan tarikh akhir untuk setiap tujuan atau, untuk tugas yang lebih kompleks dengan beberapa langkah, tentukan tarikh akhir untuk setiap peringkat utama proses.

6 MATLAMAT KEPADA PELAJAR UNIVERSITI

Berikut adalah enam matlamat untuk pelajar kolej, serta beberapa kriteria untuk menetapkan matlamat baru untuk diri anda.

  1. Tetapkan Matlamat untuk Gred di Setiap Kelas

Walaupun anda selalu mahu berusaha untuk melakukan yang terbaik di setiap kelas, terdapat beberapa faktor yang dapat mempengaruhi bagaimana anda dapat melakukan dari kursus ke kursus. Pertama, ambil kira isi pelajaran, tahap kelas (adakah tahap 100 pengantar atau tahap 300 atau 400 yang lebih tumpuan?), Seberapa penting kursus ini untuk program ijazah anda dan kursus lain yang anda mahukan mengambil dalam jangka masa yang sama. Kemudian tetapkan matlamat yang realistik untuk gred yang anda fikir dapat anda peroleh jika anda bekerja keras, dan peruntukan masa yang munasabah untuk mencapai matlamat ini. Beberapa kursus lebih sukar, atau lebih relevan dengan jalan kerjaya yang anda inginkan, daripada yang lain, dan menetapkan matlamat gred tertentu dapat membantu anda memprioritaskan dengan berkesan.

  1. Rancang Kerja Rumah / Masa Belajar untuk Setiap Kursus

Pada awal penggal, cubalah merancang blok masa tertentu untuk setiap kelas sepanjang minggu, dan pertanggungjawabkan diri anda untuk menghabiskan jangka masa ini untuk menyelesaikan kerja rumah dan belajar. Sekiranya sesuatu muncul dan anda tidak dapat menumpukan waktu biasa untuk kursus satu minggu, pastikan anda dapat menjadualkan semula keseluruhan masa untuk kelas itu ke hari lain (yang dapat membantu mengelakkan anda ketinggalan atau kehilangan tugas) .

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk memanfaatkan masa belajar yang anda luangkan untuk kelas tertentu, pertimbangkan untuk menjadualkan semula blok pengajian anda untuk kursus ini pada masa yang lain apabila anda lebih produktif. Anda juga boleh menetapkan tujuan khusus untuk setiap blok kajian minggu demi minggu, seperti tidak berhenti atau bergerak ke tugas seterusnya sehingga bahagian buku tertentu dibaca, atau tugas untuk minggu itu selesai.

  1. Kunjungan Dengan Setiap Tenaga Pengajar Sekurang-kurangnya Sekali

Yang ini dapat membantu walaupun anda mengikuti kursus dalam talian atau jarak jauh. Mengunjungi tenaga pengajar pada waktu pejabat atau menjadualkan masa untuk bercakap melalui telefon atau melalui e-mel boleh menjadi cara yang baik untuk mengenali seseorang yang mungkin merupakan sumber yang hebat. Tenaga pengajar yang mengenali anda dengan baik boleh bercakap dengan kekuatan anda dalam surat cadangan, dan selalu ada baiknya meminta seseorang untuk meminta pertolongan dan sokongan semasa tempoh yang sukar seperti semasa final atau ketika anda hampir tamat pengajian. Cubalah untuk mengenali sekurang-kurangnya seorang instruktur dengan baik setiap penggal, dan pastikan anda meluangkan masa untuk bercakap secara peribadi dengan mereka.

  1. Ikuti Kursus Ekstra Mencabar

Cari kursus yang menarik minat anda di luar program ijazah atau bidang tumpuan anda sekarang, dan cubalah mencabar diri anda untuk keluar dari zon selesa anda. Walaupun mungkin tidak ada masa untuk melakukan ini setiap sesi, anda dapat mengira berapa banyak kredit elektif yang perlu anda ambil dan kemudian mengetepikan sejumlah ini untuk kursus yang mencabar dan tidak dikenali. Mendorong diri anda untuk mencuba sesuatu yang baru boleh menjadi cara yang baik untuk memastikan diri anda terlibat secara intelektual, terutamanya semasa sesi di mana kerja kursus anda difokuskan pada kredit pendidikan umum atau kelas pengantar asas dalam program ijazah anda.

  1. Sertailah Kumpulan atau Organisasi Ekstra-Kurikulum

Mendapat pekerjaan di kampus atau menyertai kumpulan pelajar (yang juga boleh anda lakukan semasa mengikuti kelas dalam talian) boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengenali pelajar lain – dan kadang-kadang fakulti – dalam program ijazah anda. Walaupun ini menawarkan peluang pengalaman yang berharga ketika memasuki alam pekerjaan, ini juga boleh menjadi cara yang baik untuk mengurangkan tekanan dan membiarkan diri anda berehat. Ingatlah, anda masih perlu memastikan anda mempunyai masa dan tenaga untuk diperuntukan dalam kerja kursus, jadi cubalah untuk menetapkan matlamat untuk hari yang anda dapat habiskan untuk ekstrakurikulum dan berapa banyak masa yang dapat anda luangkan untuk aktiviti.

  1. Lawati Jabatan Perkhidmatan Kerjaya

Walaupun anda masih di tahun pertama, mengetahui mengenai pilihan kerjaya anda akan datang boleh memotivasikan diri anda. Luangkan sedikit masa untuk bercakap dengan seseorang dari jabatan perkhidmatan kaunseling atau kerjaya setiap tahun, dan pertimbangkan untuk menjadualkan janji temu yang lebih kerap apabila anda hampir tamat pengajian. Menetapkan tujuan tertentu dapat memastikan anda mula merancang dengan baik kehidupan selepas tamat belajar.

 

Nukilan,

Hadi Elmy Hasnor

Pensyarah

IQRA Business School

#wearegeomatika #jommasukipt

Get Free Ebook: Scholarships For Students In Malaysia

Signup now and receive an email once I publish new content.

I agree to have my personal information transfered to Geomatika University College

GUC will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.